Antra pagal dydį Lietuvoje sumanios televizijos ir neriboto šviesolaidinio interneto paslaugų tiekėja „Cgates“ pristatė pirmąjį šalyje žalią internetą. Pasirašiusi sutartį dėl tik iš atsinaujinančių šaltinių gaunamos elektros energijos tiekimo, įmonė užsitikrino, kad visos jos teikiamos paslaugos būtų tvarios.

„Prognozuojama, kad 2025-aisiais internetui sunaudosime penktadalį visos žmonijai reikalingos elektros energijos. Jau šiuo metu šis skaičius viršija 10 proc., o karantino metu poreikis internetui ypatingai išaugo, tad privalome prisiimti atsakomybę ir užtikrinti, kad visa mūsų naudojama energija būtų žalia“, – teigia įmonės vadovas Tomas Burovas.

Sutartį dėl „Žalio produkto“ su energijos tiekėju „Elektrum“ įmonė pasirašė dar praėjusių metų gruodį, tad jau pastarąjį ketvirtį „Cgates“ klientams tiekiamas internetas bei sumani televizija – tvarūs.

Didieji skaitmeniniai verslai pasaulyje ne pirmus metus diskutuoja apie būdus užtikrinti, kad nuolat augantis interneto vartojimas nekenktų mūsų planetai. Vartoti tik žaliąją energiją yra įsipareigojusios tokios kompanijos kaip „Facebook“, „Apple“ ar „Google“ – pastaroji iš tiesų tapo didžiausia iš atsinaujinančių šaltinių gaunamos energijos pirkėja pasaulyje.

„Tvarumas nebėra tik skambus žodis, jis – šiandienos verslo realybė. Link to einame jau keletą metų. Įmonės veikloje atsisakėme popieriaus naudojimo, įvesdami pasirašymą tik elektroniniu arba mobiliu parašu, per pastaruosius trejus metus investavome daugiau nei 20 mln. eurų į tinklo įrangos atnaujinimą, vienu iš svarbiausių kriterijų laikydami mažesnių elektros energijos sąnaudų užtikrinimą“, – sako T. Burovas.

Infrastruktūros keitimas – dar vienas sprendimas užtikrinti tvarumą

Atnaujinant tinklą „Cgates“ vystoma PON technologija, leidžianti vartoti mažiau elektros energijos – taip pat vienas iš pasaulyje pripažįstamų būdų užtikrinti žalią aplinką.

Sprendimų mažinti energijos sąnaudas keičiant infrastruktūrą ieškoma visose grandyse. Didžiausi energijos vartotojai – duomenų centrai, kaupiantys visą vartotojų sukuriamą ir internete talpinamą turinį bei informaciją. Todėl tarptautiniai skaitmeninio verslo galiūnai vis dažniau renkasi dalintis duomenų centrais, naudoti bendrą infrastruktūrą – taip energijos poreikį pavyksta sumažinti dešimtimis kartų.

Tačiau tobulėti vis dar yra kur. Pasaulinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ skaičiavimais, vos penktadalis duomenų centrų naudojamos energijos pasaulyje šiuo metu yra gaunama iš atsinaujinančių šaltinių. Tuo tarpu pernai vien JAV esančių duomenų centrų sunaudotas elektros energijos kiekis viršijo 140 mlrd. kilovatvalandžių – tiek energijos per metus pagaminti prireikia 50-ies šiluminių jėgainių.