Antra pagal dydį Lietuvoje sumanios televizijos ir neriboto šviesolaidinio interneto paslaugų tiekėja „Cgates“ nuo šiol nebesiūlys klientams mažesnio nei 200 Mb/s šviesolaidinio interneto greičio. Pasak įmonės vadovo Tomo Burovo, pandemija parodė, kad rinkoje vis dar įprastas bei standartu laikomas 100 Mb/s greitis nebeatitinka mūsų interneto vartojimo poreikių.

„Prieš metus, prasidėjus pandemijai ir dėl jos paskelbtam karantinui, namų interneto vartojimas staiga šoktelėjo apie 40 proc.“ – sako T. Burovas.

Jo teigimu, toks greitas pokytis galėjo sukelti daug iššūkių interneto tiekėjams, kurie technologiškai nebuvo pasiruošę aptarnauti staiga išaugusio poreikio – visų pirma, jie galėjo atsirasti dėl nepakankamai užtikrinamo interneto pralaidumo ir srauto tinkle.

Per pastaruosius keletą metų daugiau nei 20 mln. eurų į tinklo atnaujinimą investavusi „Cgates“ rimtų nesklandumų dėl greičio ar srauto nepatyrė, tačiau pandemijos metu sprendė kitas klientams iškilusias dilemas.

„Pavyzdžiui, nauja problema tapo tai, kad, šeimai persikėlus dirbti bei mokytis iš namų, paaiškėjo, kad interneto ryšys nėra vienodai geras visose namų erdvėse. Konsultavome klientus, nes daugeliu atvejų pakanka tiesiog perkelti ryšio prietaisą į strategiškai geresnę vietą, tačiau pasiūlėme ir papildomą sprendimą tokiems atvejams – kelis kartu veikiančius įrenginius, kuriuos galima išdėstyti skirtingose namų erdvėse ir visur užtikrinti stabilų, bei kokybišką interneto padengimą“, – sako T. Burovas.

Dar vienas pokytis, skatinantis peržiūrėti interneto tiekimo standartus, yra pandemijos metu pasikeitęs intensyviausio interneto vartojimo laikotarpis. Jei anksčiau tai būdavo vakaras, šiuo metu interneto ryšiu namuose yra itin aktyviai naudojamasi visą dieną: ryte – darbui ar mokslams, vakare -pramogoms.

„Pasikeitęs mūsų požiūris į gyvenimą tikriausiai jau niekada nebegrįš į priešpandemines vėžes. Itin daug darbo procesų, iki tol vykusių kitais būdais, visiems laikams persikėlė į virtualią erdvę. Taip pat nutiko ir su pramogomis: per metus susikūrėme naujus įpročius ir į virtualią erdvę galbūt jau visam laikui perkėlėme dalį renginių, televizijos žiūrėjimą, susitikimus per atstumą, apsipirkimus ir panašiai.

Interneto paslaugų tiekėjams svarbu suvokti šiuos pokyčius ir prie jų prisitaikyti“, – įsitikinęs „Cgates“ vadovas.

Dvigubai didesnį startinį interneto greitį įmonė siūlo naujiems klientams, esami klientai taip pat gali kreiptis dėl šio pokyčio, kitu atveju jiems teikiamų paslaugų sąlygos nesikeis.